To je najbolj učinkovita vadba, ki jo lahko izvajate tudi doma

učinkovita vadba

Učinkovita vadba, s katero boste dosegli vrhunske rezultate, se lahko izvaja tudi doma. Govorimo o HIIT vadbi – visoko intenzivnem intervalnem treningu.

Gre za obliko vadbe, pri kateri se izmenjujejo intervali visoke intenzitete z intervali nizke intenzitete. To pomeni, da kratek čas vadite z vso močjo, nato imate premor, zatem pa spet vadite še močneje. Na primer, če 20 sekund tečete šprint, potem naslednjih 40 sekund počivate ali počasi tečete, nato pa spet nadaljujete s šprintom. Med vadbo srce dela na 80 do 95 % ocenjenega maksimalnega števila utripov, med premorom pa na 40 do 50 %.

Franci Cohen, osebna trenerka, poudarja, da so premori nujni, da se lahko telo pripravi na nadaljevanje vadbe visoke intenzitete.

HIIT – vadba, s katero boste dosegli vrhunske rezultate

Zakaj smo jo že v začetku poimenovali učinkovita vadba? Ker ta vrsta vadbe zelo zmanjšuje čas treninga ter povečuje število pokurjenih kalorij in pospešuje metabolizem. Če ne štejemo ogrevanja, takšna vadba traja okoli 10 minut. HIIT vadbo bi morali omejiti na en ali dva treninga tedensko, preostali treningi pa naj bodo lažji. Izberite takšne, ki so vam všeč (kolesarjenje, hoja, plavanje, tek …).

V nadaljevanju si poglejte nekaj primerov HIIT vadbe. Jo boste poskusili?

Tek: kako izboljšati trening in ostati v formi.

Foto: Jacoblund / Getty Images Plus via Getty Images