To je po besedah dietetikov napitek številka 1 za upočasnjevanje staranja

upočasnjevanje staranja

Prednosti za naše zdravje, ki jih prinaša ta čaj, se ne morejo primerjati z nobenim drugim, zato je to tudi napitek številka 1 za upočasnjevanje staranja.

Staranje je naraven proces, skozi katerega gremo prav vsi. Seveda ni v redu, če bi ga želeli preprečiti, lahko pa najdemo načine, kako upočasniti oziroma ublažiti ta proces. Ameriška Mayo Clinic na primer opaža, da lahko na upočasnjevanje staranja zelo vplivajo telovadba, miren spanec, zmanjševanje stresa in zdrava prehrana. Prav tako pa pri tem pomaga tudi to, da se izognite velikim količinam alkohola. Obstaja pa en napitek, ki je najboljši za upočasnjevanje staranja – zeleni čaj.

Zeleni čaj bi naj bil najbolj zdrav napitek na svetu, saj raziskave kažejo, da lahko pospeši metabolizem, zmanjša tveganje nastanka določenih rakavih obolenj ter izboljša kognitivno zdravje. Prav tako pa pomaga pri blaženju procesu staranja.

Vsebuje veliko antioksidantov, imenovanih polifenoli, ki imajo številne zdravstvene prednosti, ki vključujejo izboljšanje imunskega sistema (za preprečevanje nastanka bolezni), zmanjšanje vnetij ter stimuliranje proizvodnje kolagena, kar pomaga pri tem, da je koža videti mladostna. Polifenoli pa prav tako pomagajo v boju proti raznim boleznim, kot so bolezni srca in diabetes. Zeleni čaj bi naj tudi vseboval najvišjo raven polifenolov, saj se v njem nahaja kar 30 % teh antioksidantov.

Koliko zelenega čaja je dovolj?

Spijete ga lahko največ dve skodelici dnevno, še posebej, če imate težave s tesnobo ali tremo. Vsi čaji namreč vsebujejo teine, ki lahko poslabšajo te simptome, zato je ob tem pomembno tudi zmerno piti kofein.

 

Cimet uravnava težave s hormoni

Foto: Mescioglu / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr