To je razlog, zakaj oljčnega olja ne smete segrevati

oljčnega olja

Oljčno olje je zelo zdravo, saj vsebuje veliko več antioksidantov kot druga olja, prav tako pa ima bioaktivne komponente, tako imenovane fenolne spojine, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Veliko ljudi to olje uporablja za kuhanje, mi pa smo preverili, zakaj strokovnjaki pravijo, da oljčnega olja ne bi smeli segrevati in toplotno obdelovati.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da če se oljčno olje segreva, se s tem izgubijo vse zdrave snovi. V osnovi gre za to, da segrevanje oljčnega olja zmanjšuje moč zdravih fenolnih spojin. Posledično pa ste s tem tudi denar, ki ste ga porabili za nakup kvalitetnega oljčnega olja, vrgli proč.

Če za kuhanje kljub temu še vedno želite uporabljati oljčno olje, sicer s tem ni nič narobe, vendar v tem primeru uporabite raje navadno oljčno olje. Ekstra deviško oljčno olje pa uporabite za solate in jedi, ki niso termično obdelane. Lahko pa ga jedem dodate tudi na koncu, ko so že kuhane.

olje

 

Bi poskusili sladoled z oljčnim oljem? Imamo recept!

Foto: LightFieldStudios, Wavebreakmedia / Getty Images Plus via Getty Images