To so razlogi, zakaj bi se morali izpostavljati sončni svetlobi

sončni svetlobi

Vsi vemo, da se je potrebno poleti v času med 11.00 in 16.00 uro izogibati sončni svetlobi, saj je takrat najmočnejša. Kljub temu pa obstajajo številne prednosti sončne svetlobe, ki dobro vplivajo na naše zdravje.

Če se soncu ne izpostavljamo dovolj, pride v našem telesu do pomanjkanja vitamina D. Poleg tega pa sončna svetloba prinaša še številne druge prednosti za naše zdravje. Če uživate v jutranjem soncu, s tem zmanjšujete tveganje za nastanek težav s kožo. Torej, vse, kar morate storiti, je, da se zgodaj zbudite in nekaj časa preživite na jutranjem soncu. Poglejmo, kaj so še druge prednosti, ki jih prinaša …

Vitamin D

Izpostavljanje sončni svetlobi je glavni vir proizvodnje vitamina D. Vitamin D pa je zelo pomemben za absorbcijo kalcija v kosteh, zato je odgovoren za zdrave kosti.

Izboljšuje razpoloženje

Sonce bo poskrbelo za takojšnje izboljšanje vašega razpoloženja, zato si že zjutraj vzemite nekaj minut in na terasi spijte kavo.

sončni svetlobi

Koncentracija

Znanstveniki so mnenja, da so ljudje, ki na soncu preživijo do 6 ur dnevno, dalj časa budni in bolj pozorni ter skoncentrirani. Sonce tudi pomaga pri zmanjševanju utrujenosti.

Kuri maščobe

Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko sonce kuri tudi maščobne obloge.

Avtoimunske bolezni

Ena glavnih prednosti sonca je zaščita pred avtoimunskimi boleznimi. UV žarki namreč pomagajo pri zmanjševanju hiperaktivnosti na lasten imunski sistem. To daje zaščito proti boleznim, kot je npr. psoriaza.

Astma

Astma v največji meri nastane zaradi alergij. Izpostavljanje soncu pa lahko pomaga, da zmanjšate občutljivost na alergije. Pomaga pa tudi pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni, kar so dokazale tudi raziskave.

Poskrbite za zaščito

Če povzamemo, sončni svetlobi se je dobro izpostavljati, saj ima številne prednosti za naše zdravje. Pri tem pa ne pozabite tudi na UV zaščito, primerna oblačila, naglavna pokrivala, sončna očala, soncu pa se izpostavljajte v urah, ko sevanje ni najmočnejše.

 

Zato bi morali redno jesti mango …

Foto: plprod / vladans / Getty Images Plus via Getty Images