Vas mučijo afte? Potem morate žvečiti to rastlino …

afte

Živila in pripravki, ki so vam na dosegu roke, lahko hitro in učinkovito sanirajo bolečino v ustih, ki jo povzročajo afte.

Afte so spremembe na sluznici ustne votline, ki se najpogosteje pojavijo na dlesnih, na notranji strani ličnic ali na ustnicah. Pojavijo se zaradi virusne infekcije in padca imunskega sistema, preobčutljivosti na določena živila, pojava čira v ustih, opeklin jezika, kot tudi bolezni, kot je diabetes, anemije in raka ustne votline. Lahko so tudi posledica prekomernega kajenja, pomanjkanja vitamina B, uživanja prevelike količine mastne hrane ali se pojavijo kot stranski učinek zaradi zdravil ali po uporabi tekočin za spiranje ust. Afte so lahko rumene ali bele barve, obkrožene z rdečico, ker pa so zelo boleče, otežujejo prehranjevanje. Dobra novica pa je ta, da lahko v svoji kuhinji najdete učinkovita zdravila, ki rešujejo to zdravstveno težavo.

Zdravilni listi bazilike

Ta rastlina ima antibakterijske, protivnetne in antiseptične lastnosti, ki blažijo bolečino in vnetje, zato je odlično naravno zdravilo proti aftam. Nekaj listov bazilike operite, ter jih nekaj časa žvečite, nato pa pojejte in na vrh spijte malo vode. Ponavljajte dvakrat dnevno v obdobju treh do štirih dni.

Malo soli in sode bikarbone

Najpomembnejšo začimbo, torej sol, imate v kuhinji. Blaži bolečino in vnetje, uničuje bakterije in preprečuje vnetje. V kozarcu mlačne vode stopite žličko soli, naredite večji požirek in tekočino pustite v ustih 30 sekund ter izpljunite. Nato ščepec soli nanesite direktno na afte, pustite delovati eno minuto in sperite s toplo vodo. Postopek ponovite štiri do petkrat tekom dneva, dokler afte ne izginejo. Namesto soli pa lahko uporabite tudi sodo bikarbono, ki prav tako dobro deluje proti aftam, saj pomirja bolečino in vnetje ter uravnava pH ravnotežje v ustih. V skodelici tople vode raztopite žličko sode bikarbone, naredite požirek in po nekaj minutah izpljunite. Iz žličke sode bikarbone in malo vode lahko naredite tudi pasto, jo nanesete na afte, pustite delovati nekaj minut in sperete z mlačno vodo. Ponavljajte tri do štirikrat dnevno.

Pasta iz medu in kurkume

Kurkuma ima enako kot med protivnetne lastnosti, ki blažijo bolečino in vnetje. Zmešajte pol žličke kurkume v prahu z žlico medu. Zmes s prsti nanesite na afte in pustite delovati vsaj tri minute. Nato sperite s toplo vodo. Tretma ponovite tri do štirikrat tekom dneva. Kot preventivo vsak dan spijte skodelico toplega mleka s pol žličke kurkume v prahu.

Spiranje ust s čajem iz koriandra in klinčkov

Zaradi močnih protivnetnih lastnosti koriander prav tako uspešno zdravi afte in blaži bolečino in vnetje. Žličko koriandrovih semen prelijte z decilitrom vrele vode in pustite pokrito pol ure. Precedite in spirajte usta tri do štirikrat dnevno, dokler afte ne izginejo. Namesto koriandra lahko uporabite tudi klinčke. Ta aromatična začimba blaži vnetja in deluje antiseptično. Žličko klinčkov dajte v skodelico vrele vode in kuhajte štiri minute. Pustite pokrito, da se ohladi, precedite in si s to tekočino štirikrat dnevno spirajte usta.

Ne izogibajte se pekoči papriki

Če imate afte, se ne priporoča začinjena in pekoča hrana, saj bo le poslabšala simptome, še posebej bolečino. Vseeno pa lahko v tem primeru pomaga pekoča paprika, saj vsebuje veliko kapsaicina, ki preprečuje vnetja. Malo mlete paprike zmešajte s toplo vodo, da dobite pasto in jo nanesite direktno na afte. Postopek ponavljajte trikrat dnevno.

 

Cimet uravnava težave s hormoni

Foto: Triocean / Getty Images Plus via Getty Images