Vnetje grla in prehrana: Kaj jesti in piti, ko nas boli grlo?

boli grlo
Ko nas boli grlo, se velikokrat zgodi, da niti nimamo apetita. Vseeno pa se moramo zavedati, da obstaja hrana, ki lahko ublaži simptome prehlada in gripe.

Boleče grlo, težko požiranje, suha usta … vse to so simptomi prehlada ali gripe. V takšnih trenutkih, ko nas boli grlo, si želimo le to, da čim prej ozdravimo, zato nam je hrana na zadnjem mestu. Hrana in pijača, ki lahko še poslabša simptome, je kava, alkoholne pijače, suha hrana, mleko ter kisla hrana. Nekatera živila pa nam vseeno lahko olajšajo težave z bolečim grlom. Poglejmo, katera …

Piščančja juha

Piščančja juha že od nekdaj velja za pravo zdravilo. Pomaga nam pri hidriranju telesa, sol pa vpliva tudi na zadrževanje vode v tkivih. Tale topla juhica prav tako tako ublaži vnetje grla.

Jogurt

Jogurt je odličen vir probiotičnih bakterij, ki telesu pomagajo, da se znebi škodljivih virusov in bakterij. Ta mlečni izdelek pa prav tako blaži vnetja dihal, tudi grla.

Pire krompir

Krompir je bogat z magnezijem, vitaminom C in antioksidanti, zato lahko odlično ublaži simptome bolečega grla.

Jajca

Zahvaljujoč svoji teksturi so preproste za žvečenje in goltanje, prav tako pa ‘obložijo’ grlo ter ublažijo siljenje na kašelj.

Ingver

Deluje protivnetno in analgetsko, kar pomeni, da blaži bolečino. Prav tako pa vsebuje veliko antioksidantov. Iz njega si je najbolje skuhati čaj.

Sladoled

Zagotovo ste že slišali, da bi morali ob prehladu jesti sladoled. Čeprav se morda sliši čudno, je to povsem res. Sladoled namreč blaži bolečino v grlu in lahko celo zmanjša vnetje. Izogibajte se le zelo mrzlim in preveč sladkim sladoledom.

Domača zdravila za boleče grlo, ki zares delujejo

Foto: Pexels; povzeto po lepotaizdravlje.rs