Zato ne bi nikoli smeli spiti kave takoj, ko se zbudite

kave

Veliko nas zjutraj naredi ravno to, da se skodelice kave lotimo takoj, ko se zbudimo. Toda strokovnjaki opozarjajo, da je to najslabši način, na katerega lahko začnemo dan. Poglejmo, zakaj …

Pitje kave na prazen želodec lahko po mnenju strokovnjakov povzroči motnje v ravneh kortizola, zaradi česar najprej dobimo veliko energije, ko pa le-ta spet pade, smo lahko tekom dneva še bolj utrujeni. Prav tako smo lahko zaradi tega veliko bolj pod stresom in čutimo tesnobo. Zato je bo bujenju najprej najbolje spiti kozarec vode, nato pa pojesti zajtrk.

Gre za to, da smo po 8 urah spanja dehidrirani, kofein pa je diuretik, zaradi katerega pogosteje uriniramo. Zato je treba najprej telo hidrirati z vodo, ne izgubiti še dodatne tekočine. Najbolje je, če bi prvo kavo spili šele uro po tem, ko ste se zbudili.

Po ocenah strokovnjakov, bi bilo pitje kave idealno sicer šele 3 do 4 ure po bujenju, saj so takrat ravni kortizola nižje. Prav tako pa vam bo takrat kava pomagala, da boste bolj budni in da boste imeli več energije. Obenem pa vam nato ostane še 10 do 12 ur do takrat, ko se boste odpravili v posteljo, kar je dovolj časa, da delovanje kofeina izzveni.

 

5 načinov, kako spalnico pripraviti za spanje

Foto: Ridofranz / Getty Images Plus via Getty Images