Zelenjava, na katero velikokrat pozabimo in je prav tako okusna

zelenjava

Spadate med tiste ženske, ki sicer rade kuhajo, vendar se ves čas vrtijo okoli enakih živil in jedi? Ali vseeno kdaj poskusite kaj novega? V vsakem primeru, pred vami je zelenjava, na katero velikokrat pozabimo, a je zelo zdrava in si zasluži mesto na našem krožniku.

Koleraba

Koleraba je zelenjava, ki vsebuje številne zdrave sestavine in je zelo hranljiva. Ne vsebuje maščob, po drugi strani pa vsebuje veliko vlaknin, kalija in vitamina C, ki odlično vpliva na naš imunski sistem. Je hrustljava in sočna, odlično se poveže z jabolki in citrusi, lahko pa jo dodate tudi v zeljno solato.

Zelje

Različne vrste zelja, kot so kitajsko zelje, ohrovt, rdeče zelje, spadajo med t. i. poljščine in imajo številne odlične lastnosti. Bogate so z antioksidanti, zmanjšujejo raven holesterola v krvi, vsebujejo sestavine, kot so glukosinolati, polifenoli in glutamini, ki so zdravi za prebavne organe. Najbolje je, da jih drobno naribate in iz njih pripravite solato ali pa vietnamske rolice.

Jajčevec

Jajčevec je bogat z antioksidanti, poleg njega pa se odlično kombinira curry. Lahko ga narežete na kolobarje in popečete ter mu dodate paradižnik, kozji sir in svežo baziliko. Obstaja veliko načinov priprave – lahko se ocvre, speče na žaru, napolni, iz njega se lahko naredi omaka … Možnosti je veliko.

Spodaj je recept za pečen jajčevec s parmezanom.

9 koristi pitja kokosove vode

Foto: STEEX / Getty Images Plus via Getty Images