Želite učinkovit trening? Pazite na ta detajl …

trening

Ali ste vedeli, da dnevno kar 90-krat posežemo po mobitelu? In ravno to dejstvo lahko zavira vaš napredek med vadbo, zaradi česar je trening manj učinkovit.

Kdaj se vam je nazadnje zgodilo, da ste pozabili mobitel? Verjetno že dolgo časa nazaj. Mobitel je namreč postal del našega vsakdana, pri tem pa sploh več ne pomislimo, koliko ga uporabljamo. Medtem ko se sprehajamo, ležimo, priravljamo kosilo, … Uporabljamo ga celo med telovadbo.

In čeprav je mobitel odličen vir informacij pravilne vadbe (sploh, če jo izvajamo doma) ali preko njega spremljamo celoten program, težava nastane med premori med serijami vaj. V tisti minuti se odločite, da boste samo nekaj pogledali ali poslali sms, kar pa se lahko zavleče na 5 minut ali več.

In ravno to dokazano vpliva na vaše rezultate. Raziskovalci so leta 2015 v eni študiji odkrili, da je bila povprečna hitrost oseb na tekaški stezi v fitnesu, ki so uporabljale mobitel, veliko počasnejša od tistih, ki tega niso počele. Prav tako je bil pri prvi skupini nižji utrip srca – kar preprosto pomeni, da od treninga ne odnesete veliko, če medtem uporabljate mobitel.

Težava je tudi v tem, če nismo povsem osredotočeni na vajo, ki jo izvajamo, se mišice ne aktivirajo na enak način, živčevje pa možganov in mišic ne poveže na način, ki bi krepil naše telo. Lahko pa se tudi poškodujete.

Kako med vadbo zmanjšati uporabo mobitela?

Vadba, ki jo imate na mobitelu, je zagotovo odlična, vendar se morate 100 % osredotočiti samo nanjo. Če izvajate vadbo doma, je priporočljivo, da si jo nastavite na televizijo in ji sledite brez prekinitev. Če vaje izvajate v telovadnici, si vsako vajo dobro oglejte, nato pa jo izvedite. Če vaje že dobro poznate, jih lahko le preletite v slačilnici in nato pustite telefon pri miru. Osredotočite se nase in na svojo vadbo, le tako boste dosegli dobre rezultate. Zakaj ne bi imeli teh 45 minut le zase?

 

7 fitnes aplikacij za vsak tip vadbe

Foto: Tero Vesalainen / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr