Zadnji portret kraljice Elizabete II.

kraljice elizabete II.

V nedeljo, večer pred pogrebom kraljice Elizabete II., je Buckinghamska palača objavila kraljičin še nikoli viden – in zadnji – portret. Fotografiral jo je Ranald Mackechnie.

Zadnji portret kraljice Elizabete II. je zares čudovit, saj je kraljica na njem nasmejana. Nosila je svetlo moder kostim, svojo ikonično ogrlico s perlami in enake uhane. Broška, ki jo je nosila, pa je bila darilo njenega očeta kralja Jurija VI. za njen 18. rojstni dan.

Kraljeva družina je na Twitterju zapisala: »Pred kraljičinim pogrebom je bila izdana nova fotografija. Fotografija je bila posneta ob njenem platinastem jubileju – bila je prva britanska monarhinja, ki je dosegla ta mejnik.«

Fotografija je bila objavljena nekaj ur po tem, ko so v Veliki Britaniji ob 20.00 uri imeli minuto molka.

Danes se bo v Westminstrski opatiji odvil kraljičin pogreb. Udeležilo se ga bo ogromno svetovnih voditeljev, med njimi tudi naš predsednik Borut Pahor. Prenos bi si naj po napovedih ogledalo kar 4 milijarde ljudi, kar je polovica svetovnega prebivalstva. Procesija se bo nato nadaljevala proti gradu Windsor, kjer bo potekal drugi obred, ki ga bodo prav tako prenašali po televiziji. Zadnji obred, ki se bo odvil v večernih urah, pa bo namenjen le za člane kraljeve družine in ga ne bodo prenašali. Takrat se bo družina še enkrat poklonila kraljici, ki jo bodo pokopali skupaj z njenim možem princem Filipom, ki je umrl lani, 9. aprila 2021.

Kralj Karel III. je včeraj zvečer izdal tudi sporočilo zahvale vsem ljudem, ki so se poklonili kraljici. »Medtem ko se vsi pripravljamo na zadnje slovo, sem želel izkoristiti priložnost, da se zahvalim nešteto ljudem, ki so bili meni in moji družini v tem času žalovanja v veliko oporo.«

20 fascinantnih dejstev o najdlje vladajoči monarhinji

Foto: instagram/@theroyalfamily Ranald Mackechnie