3 sestavine, zaradi katerih je mastna koža še bolj mastna

mastna koža

Obstaja več razlogov, zakaj je vaša koža mastna, na številne med njimi pa sploh nimate vpliva – kot so genetika, stres, hormoni in okolje. In čeprav ne morete spremeniti svojega DNK ali določati ravni vlažnosti in onesnaženosti mesta, v katerem živite, pa obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite, da bi preprečili, da bi mastna koža postala še bolj mastna. Vse je namreč odvisno od kozmetičnih izdelkov, ki jih uporabljate.

Nega mastne kože ni enostavna in je zasnovana na vzdrževanju občutljivega ravnovesja. Če pa uporabljate napačne sestavine in izdelke, lahko pride do motnje v kožni pregradi, zaradi česar bo vaša koža še bolj mastna. Dejstvo je, da mastna koža potrebuje vlago, zato se je potrebno izogniti vsemu, kar jo preveč izsuši, saj bi v tem primeru žleze lojnice začele proizvajati preveč sebuma. Posledično bi nastale zamašene pore, temu pa bi sledil pojav aken.

3 sestavine, ki bi se jim mogli izogibati, če imate mastno kožo

Kokosovo olje

Še vedno se vrstijo številne debate na temo prednosti uporabe kokosovega olja. Dejstvo pa je, da mastna koža kokosovega olja ne more vpiti, saj je enostavno pregosto. Zato to olje ostane na povrhnjici in ustvari film, ki zapre pore. Obenem koža začne proizvajati preveč sebuma, kar lahko povzroči nastanek aken. Jojobino olje je zato veliko boljša izbira, saj ne bo zamašilo por, bo vlažilo kožo ter ji pomagalo pri zmanjšanju prekomernemu izločanju sebuma. (Ali lahko jojobino olje pomaga pri zdravljenju aken?)

Alkohol

Ena najpogostejših napak pri negi mastne kože, je, da ljudje uporabljajo izdelke na osnovi alkohola. Ta sestavina se nahaja na primer v tonikih. Res je, da takšni izdelki odstranijo odvečno maščobo, vendar so tako agresivni, da bodo zagotovo povzročili iritacijo kože. Prevelika uporaba izdelkov z alkoholom lahko poruši kožno pregrado in povzroči vnetje kože.

Agresivni delci

Nežni piling je nujen za odstranjevanje odmrlih celic, preveč grobi pilingi pa lahko poškodujejo kožno pregrado, zmanjšajo količino vlage v koži ter jo dražijo. Vsekakor ne uporabljajte pilingov z večjimi in grobimi delci, vendar uporabljajte nežne pilinge, ki vsebujejo sestavine, kot je salicilna kislina, ki bo globinsko očistila kožo.

 

Negovalne maske za obraz, za katere že imate vse sestavine

Foto: Strelciuc Dumitru / Getty Images Plus via Getty Images