Odkrijte, kakšen je vaš tip kože po holistični klasifikaciji za nego kože

holistični klasifikaciji

V čem je skrivnost? V iskanju vaše prave osebnosti oziroma odkrivanju pravega tipa kože po holistični klasifikaciji za nego kože.

Proizvajalci kozmetičnih izdelkov so že pred desetletji kategorizirali različne tipe kože glede na stopnjo proizvodnje sebuma (maščob) na koži obraza (normalna, mastna in mešana). In v čem je težava? Gre za zelo poenostavljeno definicijo, ki ne da odgovora na vprašanje, zakaj je vaša koža takšna, kot je. Težave se je treba lotiti pri temeljih, ne le zdraviti površinskih simptomov. Zato je treba upoštevati tudi druge dejavnike, recimo prehrano, genetiko, življenjski slog. Ugotovite, kateri tip kože po holistični klasifikaciji ste vi!

#1 Adaptivna

Vaša koža je zelo odporna, v ravnovesju in se je sposobna zelo hitro prilagoditi spremembam. Dobro reagira na nove učinkovine in različne vremenske pogoje. Na pogled so pore poprečno velike, akne se na taki koži pojavijo le redko,

Recept za nego

 • Temeljito očistite obraz

Odstranjevanje ličil in nečistoč je osnova in prvi korak vsake nege. Uporabite blage preparate, ki kožo hkrati negujejo in preprečujejo izgubo vlage.

 • Redno vlažite kožo

Zjutraj in zvečer nežno nanesite blagi losjon. S tapkanjem ga vtrite v kožo, da bo ohranila mehkobo in vlažnost.

 • Ne pozabite na piling

Kakovosten piling, ki vsebuje učinkovite sestavine – sončnično seme, aloja, mandljevo olje – koži povrne sijaj in jo naredi gladko.

#2 Hormonsko reaktivna

Če imate akne in vidno zamaščeno kožo, najverjetneje pripadate tej kategoriji. Ta tip je pod vplivom androgenih hormonov. Ta skupina hormonov stimulira žleze lojnice, ki hiperproducirajo sebum, pore se zamašijo in povečajo.

Recept za nego

 • Kakovosten gel za čiščenje je obvezen!

Uporabite formulo s salicilno kislino, ki učinkovito odstranjuje nečistoče, ličila in presežek sebuma.

 • Ne preskočite vlaženja

Dejstvo je, da tak tip kože potrebuje redno vlaženje. Ko je koža dehidrirana, prekomerno izloča maščobe.

 • Redna eksfoliacija

Redno odstranjevanje površinskega sloja odmrlih celic je zelo pomembno, tako se preprečuje zamašitev por ter pojav aken in ogrcev. Bodite pozorni le na to, da sredstvo ne bo preveč abrazivno, saj si lahko s pregrobim eksfoliatorjem kožo poškodujete.

#3 Zrela

Koža je tanjša, nima dovolj vlage in že kaže vidne znake staranja (gube, ni več tako prožna, pokažejo se temne lise). Ti znaki niso odraz vaših let, saj se lahko pojavijo tudi pri dvajsetih, tridesetih, štiridesetih letih.

Recept za nego

 • Kožo hkrati čistite in izvajajte piling

Z zrele kože je odmrle celice težje odstraniti kot z mlade, zato koža izgleda sivo in utrujeno. Uporabite piling gel, ki učinkovito odstranjuje maščobo in nečistoče, čisti pore, kožo dela gladko, mehko in sijočo.

 • Okrepite učinek vlaženja

Vlaženje je ključno za vse tipe kože v vseh življenjskih obdobjih. Okrepite učinek z uporabo hialuronske kisline, ki spada v kategorijo humektantov, kar pomeni, da v koži veže vlago.

 • Gube blažite z retinolom

Retinol je derivat vitamina A, ki izboljšuje obnovo celic kože in stimulira proizvodnjo kolagena, to pa so osnovni pogoji za lep izgled kože in mehkost dermisa.

#4 Reaktivna na stres

Imate pogosto težave z ekcemom ali rozaceo? Vaša koža je izjemno občutljiva na škodljive zunanje dejavnike, mednje spadajo pomanjkanje spanca, nezdrava prehrana, izpostavljenost hudemu stresu in vremenske spremembe.

Recept za nego

 • Samo nežno čiščenje

Čistilna sredstva z agresivnimi sestavinami, recimo milo, lahko še dodatno porušijo zaščitni sloj kože. Zato uporabljajte nežna in blaga sredstva, brez vonjav, barv in parabenov.

 • Kožo ”zdravite” z botaničnimi preparati

Izogibajte se serumom z močnimi kislinami. Namesto njega uporabite preparate z rastlinskimi izločki.

 • Kožo pomirite z ognjičem

Ognjič je popolna rastlina za nego kože, ki je izpostavljena stresu. Študije potrjujejo, da ognjič deluje protivnetno in pomaga pri obnovi tkiva.

(To z vašo kožo naredi 8 ur spanca)

Foto: Deagreez/ Getty Images Plus via Getty Images