Triki, kako kožo pripraviti na sončenje in kako čim dlje ohraniti zagorelo polt

sončenje

Najlepši ten se pridobi po naravni poti, torej na soncu. Vendar vsi vemo, da je prekomerno izpostavljanje soncu škodljivo, zato je treba sončenje omejiti in pametno izkoristiti.

Če ste oseba, ki obožuje zagorelo polt, potem bodo ti nasveti idealni za vas. Poleg tega, da je zelo pomembno, da ne hodite v solarij, ki je prav tako škodljiv, je pomembno, da ste na soncu popolnoma zaščiteni. Ker pa želite kar najlepši ten, se boste morali držati naslednjih nasvetov.

Izogibajte se vroči vodi

Dolgotrajno namakanje v vročih kopelih ali tuširanje z zelo vročo vodo bo kožo izsušilo. Zato se raje kopajte in tuširajte z mlačno vodo, pri tem pa uporabljajte vlažilni gel za tuširanje, ki vsebuje rastlinska olja in negovalne sestavine. Med sestavinami ne smejo biti kemijske sestavine, ki kožo izsušijo, kot je npr. sodium lauril sulfat (SLS).

Vlaženje kože

Če boste upoštevali le en nasvet, je ta najpomembnejši! Kožo dobro navlažite, saj če se koža izsuši, se začne luščiti tudi površinski sloj – torej zagoreli del. Za obraz izberite bogate vlažilne kreme, za telo pa losjone, ki podaljšujejo njeno zagorelost. Ne pozabite pa tudi na to, da je treba telo hidrirati tudi znotraj, s pitjem vode.

Piling lahko uporabljate

Čeprav ste morda nasprotnega mnenja, je dejstvo, da piling ne bo poškodoval zagorele polti. Potrebovali ga boste, da bo odstranili odmrle celice, zaradi katerih je koža videti brez leska. Je pa zelo pomembna izbira pilinga – najbolje je izbrati nežno gobico za kopanje ali piling z majhnimi delci. Izogibajte se pilingom, ki vsebujejo glikolno in salicilno kislino, saj bodo pobelili vašo polt. Enako velja za kreme za depilacijo, britje z britvico in voskom, saj vse te metode odstranjujejo tudi površinski sloj kože.

Pazite, kaj jeste

Beta karoten kožo pripravi na sončenje, pomaga pa ji tudi ohraniti bronast ten. Zato uživajte prehranska dopolnila z beta karotenom, v prehrano pa vključite tudi živila, ki ga vsebujejo: korenje, marelice, mango, sladki krompir, papaja, špinača …

Poudarite zagorelo polt

Pri ličenju uporabljajte bronzer. Na obraz ga nanesite s krožnimi gibi: na čelo, ličnice, nos in brado. Po telesu pa nanesite suho olje z zlatim leskom ali toniran losjon s pigmenti za samoporjavitev. Umetno zagorelo polt je lažje doseči, če že imate podlago. Za piko na i pa nohte nalakirajte s koralnimi ali turkiznimi odtenki ter nosite svetla (bela) oblačila, ki bodo ustvarila iluzijo temnejše polti.

Izpostavljajte se soncu

Tudi ko že pridobite zagoreli ten, se izpostavljajte soncu ob primernih urah in z zaščito z zaščitnim faktorjem. S tem boste zagorelost še dodatno podaljšali.

Deli telesa, na katere zagotovo pozabite nanesti zaščitni faktor.

Foto: Margaryta Basarab / Getty Images Plus via Getty Images