3 ključni nasveti, ki preverjeno delujejo pri prenajedanju zaradi tesnobe

prenajedanju

S temi preverjenimi strategijami se v času, ko ste zaskrbljeni, pod stresom in čutite tesnobo, izognite prenajedanju.

Ste se kdaj zalotili, da jeste veliko več, ko ste zaskrbljeni, čutite tesnobo ali vam je preprosto dolgčas? Dejstvo je, da ko ste pod stresom, lahko tudi podzavestno pride do prenajedanja.

Za kaj sploh gre?

Zaradi stresa se sprošča hormon kortizol, hrana pa nas na nek način poteši in se zaradi nje počutimo bolje. Vsaj za kratek čas. Hrana nam namreč daje neke vrste užitek in nagrado, vendar gre za zelo kratkotrajne občutke. Ti enostavni nasveti pa vam bodo pomagali pri tem, kako se obnašati, ko začnete s prenajedanjem.

3 ključni nasveti, ki preverjeno delujejo pri prenajedanju:

Jejte uravnoteženo

Ciljajte na ravnovesje med beljakovinami in vlakninami ter se osredotočite na dobre vire ogljikovih hidratov. Najbolje je izbrati jagodičevje in melono, trdo kuhana jajca, nemastni grški jogurt ali sveži sir. Za Health.com strokovnjaki poudarjajo, da je po stresnem dnevu velika verjetnost, da se boste prenajedli – vseeno, če čutite tesnobo ali ne. Namesto da pojeste vse v enem obroku, na 3-4 ure jejte uravnotežene obroke. Tako boste lahko nadzirali velikost porcij in omejili željo po hrani, ki jo povzroči stres. Cilj je, da se počutite zadovoljno in se za tolažbo ne obračate k hrani.

Vedno enak prostor za obroke

Ne jejte pred televizorjem ali telefonom, namesto tega se usedite za mizo v jedilnici in se osredotočite le na obrok. Še en trik je, da si naslednji obrok v naprej pripravite takrat, ko ste še siti. Tako ga boste količinsko omejili. Nato pa ga pospravite, da ga ne vidite.

Jejte zavestno

Raziskava, objavljena leta 2017, je pokazala, da če jemo zavestno, zmanjšamo čustveno prenajedanje. Še en enostaven način, da ste bolj pozorni na to, kaj jeste, je ta, da pod stresom ne posežete po nezdravih prigrizkih ter da obroke jeste počasi in vse dobro prežvečite.

 

5 majhnih mindfulness aktivnosti, ki vam bodo zbistrile um

Foto: Deagreez / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr