Aerial joga – posebna joga, ki kljubuje gravitaciji

aerial joga

Kako pogosto bi se najraje dvignili nad majhne in velike vsakodnevne težave? Da bi sprostili dušo in telo? Predstavljamo vam zanimiv način, da to končno tudi storite! Preberite si vse o zelo zanimivem trendu joge – lebdeči ali aerial jogi in zakaj je aerial joga odlična izbira vadbe.

Aerial joga se od ‘navadne’ joge razlikuje v dodatnem pripomočku, ki se uporablja ob vadbi – hamaki oziroma nežni tkanini, ki visi s stropa. Čeprav gre na prvi pogled morda za nekoliko bolj igriv način izvajanja tradicionalnih jogijskih položajev, pri aerial jogi sledijo nauku jogijske prakse. Tudi pri aerial jogi ste usmerjeni na dih. Vsi položaji, ki se izvajajo na hamaki, imajo za seboj zelo razdelano logiko in razloge, nič ni prepuščeno naključju.

Kako nam pomaga hamaka?

Prav hamaka je tista, ki omogoča, da se bolj poglobite v določen položaj. Tako lahko na primer pri položaju, ki ga izvajate na tleh, naletite na težave s fleksibilnostjo določenega predela telesa. Najbolj problematični so tako boki in ramena. Pri aerial jogi pa vam hamaka ponuja več prostora pri gibanju v prostoru. Težo lahko prenesete na tkanino in pri tem ustvarite skorajda breztežnostni občutek. Zelo pogosto se zgodi, da enak položaj, ki vam na tleh povzroča preglavice, v hamaki izpeljete boljše. Ob enem pa ta pripomoček od nas zahteva tudi več napora, zato je vadba lahko intenzivnejša od klasične jogijske vadbe na tleh. Gre torej za lepo prepletanje lažjih in težjih elementov vadbe.

Zahtevnost vaj

Izvajanje teh vaj na trakovih ni najbolj enostavno, saj zahteva osredotočenost, poslušanje učitelja in premagovanje strahov. Še posebej pri položajih, v katerih ste obrnjeni na glavo, saj takrat pogosto izgubite prostorsko orientacijo. A brez skrbi, gre za odličen način vadbe, s katerim krepimo telo in umirjamo misli. Med uro aerial joge praktično ni časa, da bi mislili na vsakodnevne skrbi. Aerial joga je krasen način preusmerjanja misli.

Komu je namenjena ta vrsta joge?

Za vsakogar, pravzaprav. Jogijsko predznanje je pri izvajanju aerial joge sicer zaželeno, ni pa nujno. Seveda je, kot pri vseh telesnih aktivnostih, tudi pri jogi tako, da si moramo dovoliti čas. Nemogoče je pričakovati, da bomo že ob prvem obisku vse vaje izpeljali popolno. To tudi ni smisel joge. Joga ni tekmovanje s sosedom na sosednji joga podlogi, skozi uro ne tekmujete z drugimi, temveč le sami s seboj.

Najbolj priljubljen položaj

Najbolj priljubljeni so prav vsi tisti položaji, kjer ste z glavo obrnjeni navzdol in vas v zraku drži hamaka. Ko torej visite v prostoru. To je ljudem zelo všeč.

Na posnetku spodaj si poglejte nekaj vaj aerial joge:

7 fitnes aplikacij za vsak tip vadbe

Foto: Dean Drobot / Getty Images Plus via Getty Images