Ali ste vedeli, da so morske alge zelo zdravilne?

morske alge

Kot dragocene zakladnice proteinov, vitaminov in mineralov, so morske alge učinkovite v boju z mnogimi boleznimi, organizem pa potrebuje čas, da se privadi na njih.

Morske alge so neškropljene, zdrave in dokazano učinkovite v boju s številnimi boleznimi: uspešno blažijo simptome osteoporoze, vzpodbujajo detoksikacijo organizma, pospešujejo prebavo … Alge so torej mini eliksirji zdravja. Dovolj je že čisto majhna količina na jedi (ščepec na solati), da bi se napolnili z energijo in pozabili na bolezni. Morske alge je sicer potrebno postopoma uvesti v prehrano, mi pa vam predstavljamo dragulje, ki jih lahko najdete v prodajalnah zdrave hrane.

Spirulina za zdravo srce

Je neverjeten vir proteinov in številnih vitaminov, vključno z B12 in K. Vsebuje kisline, ki so pomembne za pravilno delovanje srca in zdravje sklepov. Prav tako pa vsebuje dragocene minerale, med katerimi so železo, kalcij, magnezij, selen in cink. Še posebej je priporočljiva za športnike in starejše ljudi, kot tudi za osebe, ki imajo bolezni ožilja, diabetes tipa 2, artritis ali so predebeli. Ščiti tudi jetra in pospešuje njihovo detoksikacijo, krepi imunski sistem. Ker pa je bogata s številnimi antioksidanti, nevtralizira delovanje prostih radikalov in skrbi za zdravo živčevje. Največkrat se uživa spirulina v prahu, ki se dodaja smutijem ali jedem. Se pa ta alga zaradi visoke koncentracije proteinov ne priporoča ledvičnim bolnikom, prav tako je ne smejo uživati nosečnice in doječe matere.

Kombu znižuje tlak

Alga kombu uravnava raven sladkorja v krvi, ker pa znižuje tudi krvni tlak, se še posebej priporoča osebam s hipertenzijo. Bogata je z jodom, ki je zelo pomemben za pravilno delovanje ščitnice. Zahvaljujoč vitaminoma A in C pa deluje kot antioksidant, ki ščiti vid in krepi imunski sistem. Kombu je tudi prava zakladnica železa, ki igra ključno vlogo v oskrbovanju celic s kisikom, medtem ko kalcij skrbi za zdrave kosti. Ta alga vzpodbuja pravilno delovanje srca in ledvic, ščiti kožo, izboljšuje prebavo. Raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki uživajo algo kombu, veliko manjše tveganje obolevanja za rakom na dojki in ostalih rakov. To algo lahko uporabite kot dodatek k juham, omakam, lahko pa jo postrežete tudi kot solato. Če jo spečete in zmeljete, lahko z njo posujete zelenjavne jedi.

Nori proti raku na debelem črevesju

Listi alge nori imajo rdečo barvo, pred uporabo pa jih je treba kratek čas držati nad ognjem ali vrelo ploščo na štedilniku, da postanejo modro-zelene. Ta alga je nujna sestavina sushija – njeni listi so osnova, nanje pa se daje še riž, zelenjava ali riba. Vlaknine, ki jih vsebuje, so učinkovite pri preprečevanju raka debelega črevesja. Alga nori je bogata s številnimi koristnimi kislinami, vitamini in minerali, raziskave pa kažejo, da preprečuje tudi napredovanje virusa HIV. Še posebej se priporoča osebam s povišano ravnjo sladkorja v krvi, kot tudi tistim, ki poskušajo zmanjšati telesno težo. Bogata je s kvalitetnimi proteini, ki so lahko prebavljivi, vsebuje pa tudi več vitaminov kot večina sadja in zelenjave. Le dva tanka lističa te alge namreč vsebujeta isto količino železa kot tri skodelice mleka.

 

Pitje oljčnega olja na prazen želodec je novi TikTok trend – vendar, ali je res zdrav?

Foto: Plateresca / Getty Images Plus via Getty Images