Ker je gibanje izredno pomembno za naše zdravje, je pred vami 7 načinov, kako se več gibati

zdravje

Dandanes smo vsi zelo zaposleni in stežka najdemo nekaj časa zase, ki bi ga kvalitetno preživeli in naredili tudi nekaj dobrega za naše zdravje. Vsi pa vemo, da je dolgoročno lahko zelo slabo za naše zdravje, če se ne gibamo, zato je potrebno nehati iskati izgovore in izkoristiti vsak trenutek, da bi se gibali.

Dejstvo je, da je treba vadbo ali kakršnokoli športno aktivnost načrtovati, sicer smo skoraj prepričani, da je ne boste izvajali. Fraza ‘Telovadila bom kasneje’ nekako ne deluje (kar ste zagotovo do sedaj ugotovili že sami), zato si določite dneve in ure v tednu, ko se boste gibali, da boste vzdrževali zdravje in moč, obenem pa skrbeli tudi za duševno zdravje.

Za vas imamo še nekaj nasvetov, kako čez dan vključiti nekaj dodatnih aktivnosti, da se boste bolje počutili in imeli več energije:

Hodite bo stopnicah

Vemo, da je to dolgočasno in da ste ta nasvet slišali že stokrat, vendar je z razlogom zelo dober nasvet. Če boste hodili po stopnicah, namesto da bi se peljali z dvigalom, si boste dvignili srčni utrip, hoja vam bo pomagala tudi pri ravnotežju, prav tako pa pri bolj močnih nogah.

Sestanek med sprehodom

Če delate od doma ali imate tudi v pisarni virtualne sestanke, vsaj enega izkoristite za hojo. Seveda, če med njim ne rabite gledati v zaslon. Nadenite si slušalke, mobitel shranite v žep in vse težave rešite med sprehodom.

Hoja med policami v trgovini

Morda vas bo kdo malce čudno gledal, vendar je za gibanje treba izkoristiti vsako minuto. Ko nakupujete, uporabite nakupovalni voziček in se z njim sprehajajte med policami gor in dol. Lahko greste tudi večkrat. Videli boste, da je prav zabavno.

Sedite na žogi

Pisarniški stol zamenjajte za veliko žogo. To bo pomagalo pri vaših morebitnih težavah s hrbtenico, prav tako pa bo izboljšalo držo.

Parkirajte daleč stran

Če imate čas, avto pustite dlje od delovnega mesta in se sprehodite. Na ta način boste povečali število korakov, ki jih naredite dnevno.

Plešite

To lahko počnete med kuhanjem, zlaganjem perila ali sesanjem. Ples je namreč odličen način za kurjenje kalorij, prav tako pa vam bo pomagal pri ravnotežju in koordinaciji.

Vadite med gledanjem televizije

Res je, da se potem pred TV ne boste ravno sproščali, vendar ima takšna vadba veliko prednosti. Lahko uporabite sobno kolo, se raztezate na tleh ali uporabite uteži. Karkoli vam je najljubše. Če si boste ogledali 30-minutno serijo in medtem telovadili, boste dosegli 30 minut več vadbe tedensko, ki je prej niste izvajali. Če ste začetnik oz. že dolgo niste telovadili, morda na začetku za vaje izkoristite le čas reklam in nato sproti povečujte čas vadbe.

 

Vzroki za kronično utrujenost: 5 navad, ki vam jemljejo energijo

Foto: Halfpoint / Getty Images Plus via Getty Images