Majhne navade, zaradi katerih boste srečnejši

majhne navade

Te majhne navade so zelo pomembne za vaše mentalno zdravje, zaradi njih pa boste tudi srečnejši. Gre za hitre in enostavne aktivnosti, ki vam bodo prinesle srečo in zadovoljstvo ter uspeh.

Pišite dnevnik hvaležnosti

To vam bo dnevno vzelo le nekaj minut. Na papir prenesite pozitivne stvari, ki ste jih doživeli čez dan, vseeno, če gre za velike ali majhne stvari. To vam bo pomagalo zmanjšati stres, izboljšati spanec in izboljšati odnose z drugimi ljudmi. Priporoča se, da ga vsak dan pišete ob istem času.

Globoko vdihnite

Amanda Goldstein, psihiatrinja iz Kalifornije, pojasnjuje: »Stres se lahko kaže na številne načine, lahko pa vključuje tudi bolečine v želodcu ali druge prebavne težave.« Prav tako pa pravi, da lahko s spremembo dihanja svoje možgane spremenite tako, da se borijo ali se sproščajo – izbira pa je povsem vaša.

Uporabljajte luči za svetlobno terapijo

Vaš cirkadiani ritem vpliva na ciklus spanja in bujenja, kar vpliva na telesne funkcije in reakcije na obnašanje. Izpostavljenost sončni svetlobi, še posebej zjutraj, pa pomaga, da je ta ritem točen. Če veliko časa preživite v zaprtem prostoru z malo sončne svetlobe, uporabite luči za svetlobno terapijo.

Pijte vodo

Voda vam bo pomagala pri izboljšanju razpoloženja ter pri dobrem funkcioniranju na splošno. (Koliko vode dnevno zares potrebujemo?)

Rutino nege kože spremenite v rutino nege sebe

Skrb zase naj vam bo eden najljubših ritualov. Na primer, medtem ko čakate, da maska za obraz začne delovati, si prižgite svečke ter berite knjigo ali poslušajte sproščujočo glasbo.

Veliko časa preživite zunaj

Tudi ko je zunaj hladno, je čas, preživet v naravi, dober za naše telo in um. Narava namreč izboljša razpoloženje, tudi če se odločite le za kratek sprehod.

Raztegnite se

Če nimate časa za telovadbo, naredite vsaj nekaj vaj za raztezanje, ki bodo pomagale pri sproščanju endorfinov.

Pokličite ali obiščite prijateljico

Družite se z ljudmi, ki vam veliko pomenijo. Pogovor s prijateljico ob skodelici kave lahko zelo spremeni vaš dan, vas izpopolni ter osreči.

Poskusite akupunkturo

Študije so pokazale, da akupunktura pomaga pri zmanjšanju stresa in tesnobnosti. Če pa vam akupunktura ni najbolj všeč, izberite kak drug ritual.

Če ste preobremenjeni, prosite za pomoč

Prošnja za pomoč pri vsakodnevnih opravilih ni nekaj slabega in številni jo zares potrebujejo. Zato prosite nekoga, da vam nekaj časa pazi otroke in pojdite nekam, kamor ste si že dolgo želeli iti – npr. v vašo najljubšo restavracijo.

Opomnite se, da tuje razpoloženje ni vaša odgovornost

Zelo si je pomembno postaviti meje, da bi preprečili, da obnašanje nekoga drugega ne bi vplivalo na vas. Na ta način si boste v življenju ustvarili več miru.

Postanite prostovoljec ali si posadite vrt

Dokazano je, da prostovoljstvo zmanjšuje stres, tesnobnost in depresijo. Na enak način pa pomaga vrtnarjenje, ki pripomore tudi k boljši koncentraciji. Istočasno boste čas preživeli v naravi in na soncu, kar bo dobro vplivalo na zniževanje krvnega tlaka in krepilo koordinacijo mišic in telesa.

Pred spanjem se sprostite

Dva najpogostejša razloga za slab spanec sta stres in anksioznost, zato se pred spanjem sprostite. Vsaj 30 minut pred odhodom v posteljo ne glejte v telefon. Raje ob skodelici čaja preberite dobro knjigo ali počnite nekaj, kar vas bo pomirilo.

 

5 jutranjih vadb za večjo produktivnost

Foto: CentralITAlliance / Getty Images Plus via Getty Images