Zdravo kosilo: pečen losos, špinača in sladki krompir

zdravo kosilo

Če ste ljubitelji lososa, bo to zdravo kosilo kot nalašč za vas. Po vrh vsega pa bo tudi hitro pripravljeno. Ima malo kalorij in je polno omega-3 maščobnih kislin.

Potrebujete:
  • 1,5 žličke sezamovega olja
  • 1 žličko sojine omake
  • majhen košček naribanega ingverja
  • 1 nariban strok česna
  • 1 žličko medu
  • 2 sladka krompirja, narezana na krhlje ali palčke
  • 1 limeto, narezano na krhlje
  • 250 g špinače (lahko uporabite tudi brokoli)
  • 1 žličko sezamovih semen
  • 1 rdeč čili, nasekljan (po želji)
Priprava:

1. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in na pekač položite peki papir. Sladki krompir narežite in ga položite na peki papir. Malce ga pokapljajte z oljem, po želji ga tudi solite ali poprajte. Še bolje pa je, če ga posujete z rožmarinom. Nato za marinado zmešajte sezamovo olje, sojino omako, ingver, česen in med.

2. Lososa pomočite v prej pripravljeno marinado in ga nato položite na pekač. Preko njega prelijte še nekaj marinade. Losos in krompir se naj pečeta 10-12 minut. Če bo krompir potreboval malce več časa, ga pecite še nekaj minut, da bo dobil rahlo hrustljavo skorjico.

3. Vmes skuhajte še špinačo. Dajte jo v vrelo vodo in kuhajte nekaj minut. Če ste izbrali brokoli, ga kuhajte 15 minut, da bo mehak.

4. Pečen losos posipajte s sezamovimi semeni in čilijem (po želji), zraven dodajte še sladki krompir in zelenjavo. Zdravo kosilo je pripravljeno.

Pa dober tek!

 

Poglejte tudi recept priprave pečenega brstičnega ohrovta.

Foto: Oksana Kiian / Getty Images Plus via Getty Images