Zdravo kosilo: pečen losos, špinača in sladki krompir

by | 14. 05. 2021
zdravo kosilo

Če ste ljubitelji lososa, bo to zdravo kosilo kot nalašč za vas. Po vrh vsega pa bo tudi hitro pripravljeno. Ima malo kalorij in je polno omega-3 maščobnih kislin.

Potrebujete:
  • 1,5 žličke sezamovega olja
  • 1 žličko sojine omake
  • majhen košček naribanega ingverja
  • 1 nariban strok česna
  • 1 žličko medu
  • 2 sladka krompirja, narezana na krhlje ali palčke
  • 1 limeto, narezano na krhlje
  • 250 g špinače (lahko uporabite tudi brokoli)
  • 1 žličko sezamovih semen
  • 1 rdeč čili, nasekljan (po želji)
Priprava:

1. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in na pekač položite peki papir. Sladki krompir narežite in ga položite na peki papir. Malce ga pokapljajte z oljem, po želji ga tudi solite ali poprajte. Še bolje pa je, če ga posujete z rožmarinom. Nato za marinado zmešajte sezamovo olje, sojino omako, ingver, česen in med.

2. Lososa pomočite v prej pripravljeno marinado in ga nato položite na pekač. Preko njega prelijte še nekaj marinade. Losos in krompir se naj pečeta 10-12 minut. Če bo krompir potreboval malce več časa, ga pecite še nekaj minut, da bo dobil rahlo hrustljavo skorjico.

3. Vmes skuhajte še špinačo. Dajte jo v vrelo vodo in kuhajte nekaj minut. Če ste izbrali brokoli, ga kuhajte 15 minut, da bo mehak.

4. Pečen losos posipajte s sezamovimi semeni in čilijem (po želji), zraven dodajte še sladki krompir in zelenjavo. Zdravo kosilo je pripravljeno.

Pa dober tek!

 

Poglejte tudi recept priprave pečenega brstičnega ohrovta.

Foto: Oksana Kiian / Getty Images Plus via Getty Images