Najboljše sestavine v boju proti staranju za vaš tip kože

najboljše sestavine proti staranju

Ko govorimo o negi kože, ne gre za najbolj enostavno stvar na svetu. Vseeno pa se jo da usvojiti in ugotoviti, kaj naša koža zares potrebuje. Ko boste enkrat vedeli, katere so najboljše sestavine proti staranju kože za vaš tip kože, boste vedeli vse in boste v negi kože naravnost uživali.

Največja težava pri negi kože je ta, da je na voljo preveč informacij, ki kontrirajo ena drugi. Od tega, katere izdelke uporabljati in v kakšnem vrstnem redu, do tega, da veliko strokovnih izrazov niti ne razumemo prav, zato je težko razumeti, če je določen izdelek res pravi za našo kožo. In tukaj še sploh ne govorimo o sestavinah.

Eno področje nege kože pa je še posebej zapleteno in to je nega proti staranju kože. Ta nega poskrbi za to, da se celice ne starajo prehitro, na kar vplivajo številni dejavniki, kot so stres, UV žarki in strupi iz okolja. Zato bomo sedaj podrobno pogledali, kaj nam svetujejo strokovnjaki, katere sestavine bi morali uporabljati, da bo naša koža čim dlje časa mladostna, lepa in sijoča.

Retinoidi

Za njih se sicer uporablja izraz retinol, pravilen termin pa je retinoid. Retinoidi na splošno veljajo kot ultimativna sestavina proti staranju kože, pri kateri je klinično dokazano, da poveča deljenje celic, prav tako pa stimulira proizvajanje kolagena in elastina v koži. Zaradi teh dveh sestavin je koža videti bolj polna in gladka. Poleg naštetega pa retinoid poskrbi še za poenoten ten, pomaga pri obvladovanju mozoljev in aken ter popravi škodo, ki jo je povzročilo sonce.

Ker pa je na voljo veliko tipov retinoidov, ki so različno močni, se je med njimi težko znajti. Vsi tipi so derivati vitamina A, razlika med njimi pa je v koncentraciji. Najmočnejši retinoid je retinojska kislina, ki se največkrat predpiše za zdravljenje aken. Temu sledijo ostali, ki imajo nižjo koncentracijo.

Pomembno pa je povedati, da kljub temu, da retinoidi odlično delujejo proti staranju, lahko povzročijo nekaj stranskih učinkov. To so večinoma suha koža, luščenje kože in razdražena koža. Ravno zato je pomembno, da začnemo najprej uporabljati takšnega z nizko koncentracijo, ki jo povečujemo. (Ali lahko retinol uporabljamo poleti?)

Vitamin C

Velikokrat ste tudi pri negi kože zagotovo že slišali za antioksidante, kar pa pomeni, da gre za sestavino, ki popravi ali prepreči škodo, ki jo povzročijo zunanji dejavniki, kot so onesnaženje, UV žarki in stres. Vitamin C je zelo učinkovit antioksidant, ki še posebej deluje proti staranju, pri tem pa zmanjšuje manjše gubice in koži povrne sijaj. Veliko nam lahko pove tudi dejstvo, da je vitamin C največkrat ‘googlana’ sestavina za nego kože. (Vitamin C za nego kože najverjetneje uporabljate narobe)

UV zaščita

UV zaščita ni pomembna le za to, da kožo ščiti pred škodljivimi sončnimi žarki, vendar je tudi eno najboljših orodij za preprečevanje prehitrega staranja kože. UV sončni žarki so namreč ekstremno škodljivi za kožo in povzročijo več kot 90 odstotkov vidnih znakov, ki vključujejo gube, povešeno kožo, madeže in motnje pigmentacije.

Da bi koži zagotovili pravo zaščito pred soncem, vedno izberite izdelek z UV zaščito, ki ima širok spekter zaščite, torej ščiti pred UVA in UVB žarki. (Razlika med mineralnimi in kemičnimi filtri)

Alfa hidroksi kisline (AHA kisline)

Alfa hidroksi kisline, znane tudi kot AHA kisline, so znane po svojem piling učinku ter so pomemben del nege kože proti staranju. Najbolj pogoste so glikolna, mandljeva in mlečna kislina ter seveda številne druge. Njihova glavna naloga je, da razbijejo povezavo med odmrlimi celicami ter s tem kožo poživijo, osvežijo in ji dajo svež lesk.

Ceramidi

Ceramidi so v bistvu osnovni temelji kože, saj sestavljajo kar 50 % sestave naše kože. Pomembno vlogo igrajo pri varovanju kože pred zunanjimi vplivi, pri tem pa ji pomagajo, da ostane gladka, napeta in zdrava. Zaradi njih koža ostane tudi navlažena, saj so zadolženi za zadrževanje vlage v njej. In čeprav naša koža sama po sebi proizvaja ceramide, se z leti to zmanjša, zato je nujno, da jih nanašamo s kozmetičnimi izdelki, ki jih vsebujejo.

Hialuronska kislina

Znana je kot čudežna molekula za hidracijo, saj lahko nase veže 1000x toliko vode, kot je njena teža. To pomeni, da je edinstvena sestavina, ki koži zagotavlja vlago. Tudi hialuronsko kislino koža sama proizvaja, vendar se tudi ta proizvodnja z leti zmanjša. Strokovnjaki svetujejo, da investiramo v izdelek s hialuronsko kislino, ki vsebuje več-molekulsko težo te sestavine. To pomeni, da bo lahko prodrla v globlje sloje kože in poskrbela za odlično hidracijo kože (ne le na površini).

 

Foto: Valerii Apetroaiei / Getty Images Plus via Getty Images