Razlogi, zakaj je obnavljanje kože med spanjem tako pomembno

obnavljanje kože

Izkoristite spanje in še povečajte moč pomembnih procesov, ki se na koži dogajajo ponoči. Obnavljanje kože je zelo pomembno, zato vam svetujemo, kako do čudovite kože med spanjem …

Zagotovo se držite zlatega pravila odstranjevanja ličil pred spanjem. S tem preprečite zamašene pore in dovolite koži, da diha. Zelo pa je tudi pomembno razmisliti, kaj pred spanjem nanesete na kožo. Uporaba nočne kreme je korak v pravo smer, pa vendar je v zadnjem letu prišlo na tržišče še veliko drugi izdelkov, ki jih lahko uporabite zvečer.

Vsekakor imamo zvečer več časa za nego kot zjutraj, zato si je za nego kože dobro vzeti čas. Dermatologi pa pravijo, da je osem ur spanja popoln čas, da bo naša koža videti lepo in zdravo. Med 23.00 uro zvečer in 4.00 uro zjutraj je namreč proizvajanje celic dva- do trikrat hitrejše kot čez dan. In pravilna izbira izdelkov za nočno nego ta proces še dodatno podpira.

Obnavljanje med spanjem

Spanec je čas in priložnost za obnavljanje kože. Vse to je povezano z dvema pomembnima hormonoma, melatoninom in rastnim hormonom, ki ju koža proizvaja ponoči. Melatonin popravlja škodo, ki je podnevi nastala zaradi UV žarkov in onesnaženja, rastni hormon pa pospešuje obnovo kože. Zato je zelo pomembna prava izbira čistilnega sredstva za obraz, ki bo odstranil vse nečistoče. Poskusite z nežnim čistilnim gelom, ki kože ne izsuši. Na očiščeno kožo pa nato nanesite nočno kremo, ki vsebuje antioksidante, kot sta vitamin E in resveratrol, saj jo bosta obnovila. (Je lepotni spanec le mit ali znanstveno utemeljeno dejstvo?)

Ponoči je koža manj razdražena

Ponoči je koža izpostavljena manj iritacijam – kot sta npr. sonce, ogrevanje oziroma klima. Prav tako je sestavine, kot sta alfa-hidroksi kislina (AHA) in beta-hidroksi kislina (BHA) najbolje nanašati ponoči. Prav tako je z britjem, saj je posledično koža po britju bolj razdražena, sploh če jo nato še izpostavljamo soncu. Zato je tudi britje bolje vključiti v večerno rutino.

Poskrbite za vlaženje

Medtem ko se vaša koža ponoči sama obnavlja, prav tako izgublja vlago. Da bi se temu izognili, uporabite bolj bogato nočno kremo ali pa poskusite z masko, ki bo v kožo zaklenila vlago. Dermatologi prav tako svetujejo uporabo izdelkov s hialuronsko kislino, saj nase veže velike količine vode. (‘Sendvič metoda’ je rešitev za sijočo in navlaženo kožo)

 

Nega kože pozimi je še posebej pomembna

Foto: Gstockstudio/ Getty Images Plus via Getty Images