3 ključni znaki, da po mnenju strokovnjakov potrebujete multivitamine

multivitamine

Pravilna in uravnotežena prehrana, bogata z vitamini in hranljivimi snovmi, je ključna, če želite ostati zdravi in v formi. Včasih pa je zares težko poskrbeti za to, da bodo vsi obroki zdravi in uravnoteženi ter da vsak od njih vsebuje zadostno količino mineralov in vitaminov. Zato je v določenih primerih potrebno dodati multivitamine v obliki prehranskih dodatkov.

Multvitamini so spoj vsega, kar naše telo dnevno potrebuje, zato so priporočljivi v primerih, ko nam jih primanjkuje. Pa vendar, ali sploh veste, kako jih pravilno uporabljati in če jih sploh potrebujete?

3 ključni znaki, da morate uporabljati multivitamine

Imate krhke lase in nohte

Suhi lasje, ki se lomijo, so sicer velikokrat znak uporabe izdelkov za oblikovanje las, ki jih poškodujejo, lahko pa so tudi pokazatelj zdravstvenih težav.

Nohti pa se lahko lomijo zaradi hipotiroze (premalo delujoče ščitnice), staranja ali pomanjkanja vlage. Lomljivi lasje in nohti so mnogokrat pokazatelj pomanjkanja hranljivih snovi, kot so cink, železo, biotin ali drugi vitamini B-kompleksa. In ravno jemanje multivitaminov lahko izboljša njihovo stanje.

Velikokrat ste utrujeni in brez sape

Nizka raven energije in težave z dihanjem so lahko znak, da ste slabokrvni in da imate v krvi nizke vrednosti železa. V takšnem primeru je treba jemati prehransko dopolnilo z železom in multivitamine. Vse to bo izboljšalo raven energije in prenos kisika, zato se boste tudi počutili veliko bolje. Drugi simptomi slabokrvnosti so še bleda koža, glavoboli, vrtoglavica in bolečine v prsih, prav tako pa hladne dlani in stopala. (Pozor! Prehranska dopolnila niso za vsakogar)

Pogosto zbolite

Dnevni vnos multivitaminov vam bo pomagal, da zadovoljite dnevne potrebe po vitaminih C, A in D, ki so nujni za vzdrževanje zdravega imunskega sistema. Sami ocenite, kako pogosto zbolite in če je to zares pogosto (tri do štirikrat letno), potem boste morali nujno nekaj narediti na svojem imunskem sistemu.

 

3 self-care nasveti, zaradi katerih se boste takoj počutili bolje

Foto: g-stockstudio / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr